Tijdens de bijeenkomst over collectief schuldregelen spraken verschillende partijen over het vervangen van de individuele afhandeling van schulddossiers door een collectieve afhandeling. De gemeente Den Haag en schuldeisers maken vooraf afspraken over de afhandeling van openstaande schulden. "Er zitten nog te veel mensen in Den Haag in de problematische schulden. Dat moeten we zien te doorbreken. Laten we dat vooral met z’n allen doen. Het collectief schuldregelen zorgt ervoor dat we efficiënter werken en er meer tijd en energie overblijft om mensen zich te laten ontplooien en mee te kunnen laten doen", aldus wethouder Bert van Alphen (armoedebestrijding).
Collectief Schuldregelen is een aanpak die uiteindelijk alle partijen wat oplevert. Door het verkorten van de doorlooptijd kunnen meer mensen worden geholpen door schuldhulpverlening. Daarnaast nemen de uitvoeringskosten en administratieve lasten voor gemeenten en schuldeisers af.
Schuldenlab070
In Den Haag heeft bijna een op de vijf huishoudens te maken met hoge schulden of loopt risico daarop. In Schuldenlab070 werken maatschappelijke partners en de gemeente Den Haag samen om innovatieve oplossingen voor schulden en armoede te ontwikkelen. We kijken met andere ogen naar schuldhulp en werken aan een schuldenzorgenvrij Den Haag.
Het vereenvoudigen van het proces en een versnelling in de doorlooptijd komt niet alleen ten goede aan de klanten. Een betere samenwerking met schuldeisers, waarbij de capaciteit wordt ingezet op preventie, begeleiding en nazorg, leidt tot eisen die beter uitvoerbaar zijn en meer gericht op het stimuleren van zelfredzaamheid.
Minder brieven en een kortere doorlooptijd
De doorlooptijd van schuldregelen, zonder gebruik te maken van collectief schuldregelen, duurt nu nog te lang en de uitval van klanten is hoog. Het landelijk gemiddelde voordat alle schuldeisers akkoord zijn met een saneringsvoorstel duurt gemiddeld 55 weken. Bij een gemiddeld schuldendossier met 15 schuldeisers worden jaarlijks maar liefst 84.000 brieven verstuurd.